Krówka

0 (0 ocen)

  • 1 min

Tym ciastem wprost zajada się cała rodzina i znajomi, a co ważniejsze z każdym dniem smakuje lepiej i lepiej...

  • 1 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jaj
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki oleju
    - 3 łyżki kakaa
    Masa:
    - 2 puszki masy krówkowej
    - 450 g. łupanego słoneczniku
    Bita śmietana:
    - 2 śmietanki 30 % (lub 4 mniejsze)
    - 2 śmietan-fixy
    - nieduża łyżka cukru pudru

Krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno po czym dodajemy cukier i po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy olej i kakao. Gdy masa będzie już ubita dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, ale już tylko delikatnie mieszając.
    Wylewamy do formy posmarowanej margaryną i obsypana bułką tartą. Pieczemy ok. 25 min
    Masa:
    Masy krówkowe wylewamy do naczynia, wsypujemy słonecznik i mieszamy.
    Bita śmietana:
    Śmietanę, cukier puder i śmietan-fix ubijamy na sztywno

    Po pieczeniu biszkopt przekrawamy wzdłuż tak by powstały dwa placki. Na jeden wykładamy całą masę i przykrywamy drugim a na wierzch wykładamy bitą śmietanę i wkładamy do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

2