Krówka

  • wyświetlono: 674 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wyśmienita krówka dla małych i dużych łakomczuchów.

  • 20min

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki
10 dag masła
4 łyżki miodu
cukier waniliowy
½ szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa I:
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 "śmietan-fix"
Masa II:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Krówka

  • 1.

    Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać.

    Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.

    Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.

    Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze na trzeci dzień.

    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Herbatnikowa krówka

Dodane przez: Bożena Z.

Herbatnikowa krówka

Herbatnikowa krówka to pyszny...

Czarna krówka

Dodane przez: megii013

Czarna krówka

Ciasto na kakaowym biszkopcie,...

krowki

Dodane przez: cook and look

Domowe krówki

Krówki, ciągutki, mordoklejki......

krówka

Dodane przez: Lussy1409

Domowa krówka

przepis dostałam od koleżanki,...

Dodane przez: Lussy1409

Krówka

dla wielbicieli słodkości

Krówka

Dodane przez: 30minusdla30plus

Krówka

Bez względu na okazję to ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE