Ciasto to wymyśliłam dla mojego syna który jest ogromnym łasuchem.Jest ono delikatne,puszyste i rozpływa się w ustach.
Składniki:
Biszkopt :
4 jaja
1 szklanka mąki (ja użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli zapachu waniliowego lub cukier waniliowy cały
Masa:
1 opakowanie śmietanki30% 330 ml
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
1 galaretka pina colada z Winiar
1 łyżka cukru pudru
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru. Żółtka ucieramy na puch z 1/2 szklanki cukru.Do białek wlewamy żółtka,wsypujemy przesianą mąkę,proszek do pieczenia i dodajemy zapacz waniliowy . Wszystko delikatnie mieszamy łyżką.Blaszkę 28 x25 smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy. Po upieczeniu jak wystygnie przekrajamy na pół.
Masa:
Galaretkę rozpuszczamy w1/2 szklanki gorącej wody i stawiamy do wystygnięcia. Czekoladę zcieramy na tarce jarzynowej. Jedną łyżkę startej czekolady odkładamy do posypania ciasta. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier.Do ubitej śmietanki dodajemy galaretkę chwilę miksujemy następnie wsypujemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką.
Dodatkowo;
2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawimy aż zaczną lekko tężeć
Złożenie ciasta:
Na jedną połowę wykladamy masę śmietanową ,na to wylewamy tężejącą galaretkę przykrywamy drugą połową .Górę smarujemy masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałowymi i startą czekoladą którą wcześniej odłożyliśmy.Wstawiamy do lodówki
Komentarze