Królik z czosnkiem i majerankiem

4.51 (196 ocen)

Królik to pyszne, delikatne i przede wszystkim zdrowe mięso.

Składniki:

  • • Tuszka królika,
    • 3 ząbki czosnku,
    • Łyżeczka suszonego majeranku lub pęczek świeżego,
    • 3-4 łyżki masła ( do obsmażenia królika),
    • Około ½ szklanki wody,
    • Sól, pieprz, oliwa
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik z czosnkiem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuszkę dzielimy na porcję, nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, oliwą i posypujemy solą, pieprzem, majerankiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Zamarynowanego królika obsmażamy na patelni na złoty kolor. Podsmażonego królika przekładamy do szybkowaru. Patelnię zalewamy wodą , przelewamy do naczynia z królikiem. Dusimy około 30-45 min.( w zależności od wielkości królika).

Porady

Tak przygotowanego królika możemy również udusić w zwykłym garnku wydłużając czas duszenia lub upiec w naczyniu żaroodpornym w 170 stopniach około 45 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować