Królik w sosie śmietanowo-ziołowym

0 (0 ocen)

Uwielbiam mięso królicze, a tak przygotowane z sosem śmietanowo-ziołowym jest soczyste i pełne aromatu.

Składniki:

  • królik (dzielony na 10części)
    przyprawa do mięsa
    papryka słodka
    majeranek
    pieprz
    mąka do obtaczania
    3cebule
    liść laurowy
    ziele angielskie
    2ząbki czosnku
    250ml śmietany 18%
    rosół
    olej

Królik w sosie śmietanowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika przyprawiamy przyprawą do mięś, papryką słodką, majerankiem i pieprzem. Odstawiamy na 3godziny.
  • 2. Mięso z królika podlewamy rosołem i dusimy do miękkości. Na koniec dodaję śmietanę i przez chwilę wszystko razem duszę.
  • 3. Następnie obtaczam mięso w mące każdy kawałek z każdej strony i podsmażam na patelni na odrobinie oleju. Przekładam do garnka i dusze, dodając podsmażoną cebule, ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy