Królik w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z królika oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanki lub innego garnka z szerokim dnem. Pozostałości po smażeniu wymyć i wlać do mięsa.
2.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Przełożyć do królika. Na tej samej patelni, bez tłuszczu usmażyć pokrojone w plasterki surowe grzyby i również dodać do królika.
3.Paprykę pokroić na mniejsze części pozbywając się gniazda nasiennego. Przełożyć do rozdrabniacza albo przy pomocy blendera zmiksować jak najdrobniej. Przelać do mięsa wraz z przecierem pomidorowym (nie koncentratem). Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać wodą, tak aby mięso było pod jej powierzchnią. Zamiast wody można użyć bulionu drobiowego.
4.Przyprawić i dusić na średnim ogniu. Pod koniec wlać kremówkę, dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podać np z kopytkami lub innymi kluskami.
Smacznego :)
Komentarze