Królik w sosie paprykowym

0 (0 ocen)

Delikatne mięso z królika duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką czerwoną i grzybami leśnymi. To smaczne mięso podałam z kopytkami.

Składniki:

  • 4 nogi z królika
    2 papryki czerwone
    1 cebula
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    4-6 podgrzybków
    papryka słodka mielona
    sól
    pieprz czarny
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    mąka pszenna
    ok 1/4 szklanki śmietanki 30 %
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z królika oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanki lub innego garnka z szerokim dnem. Pozostałości po smażeniu wymyć i wlać do mięsa.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Przełożyć do królika. Na tej samej patelni, bez tłuszczu usmażyć pokrojone w plasterki surowe grzyby i również dodać do królika.
  • 3. Paprykę pokroić na mniejsze części pozbywając się gniazda nasiennego. Przełożyć do rozdrabniacza albo przy pomocy blendera zmiksować jak najdrobniej. Przelać do mięsa wraz z przecierem pomidorowym (nie koncentratem). Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać wodą, tak aby mięso było pod jej powierzchnią. Zamiast wody można użyć bulionu drobiowego.
  • 4. Przyprawić i dusić na średnim ogniu. Pod koniec wlać kremówkę, dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podać np z kopytkami lub innymi kluskami.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Papryka Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować