Królik w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika myjemy i osuszamy, nacieramy solą oraz pieprzem - nie żałujemy i oprószamy mąką.
Rozgrzewamy olej, królika obsmażamy ze wszystkich stron.
W rondlu układamy kawałki królika w środek wkładamy cebulę z wbitymi goździkami, tymianek i listki laurowe. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 45 minut.
Miękkie mięso wyciągamy, do sosu dodajemy śmietanę i musztardę, możemy zagęścić łyżką skrobi rozpuszczonej w połowie szklanki wody.
2.Sposób przygotowania w wolnowarze:
Po obsmażeniu królika umieszczamy go w kamiennym garnku. Dodajemy cebulę z goździkami, tymianek, listki laurowe, zalewamy ciepłą wodą do połowy naczynia.
Załączamy urządzenie na High 3 godziny, Slow 5 godzin.
Pół godziny przed końcem dodajemy śmietanę z musztardą i niewielką ilością skrobi.
Komentarze