Królik w sosie musztardowym

1 (1 ocen)

  • 60 min

Pyszny królik w delikatnym sosie, ja przyrządziłam go w wolnowarze - pyszności.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 królik podzielony na porcje
    3 łyżki oleju
    1 łyżka mąki
    1 cebula
    2 goździki
    2 listki laurowe
    tymianek gałązka lub 1 łyżeczka suszonego
    3 łyżki musztardy
    śmietana 18%
    skrobia kukurydziana*
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika myjemy i osuszamy, nacieramy solą oraz pieprzem - nie żałujemy i oprószamy mąką.
    Rozgrzewamy olej, królika obsmażamy ze wszystkich stron.
    W rondlu układamy kawałki królika w środek wkładamy cebulę z wbitymi goździkami, tymianek i listki laurowe. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 45 minut.
    Miękkie mięso wyciągamy, do sosu dodajemy śmietanę i musztardę, możemy zagęścić łyżką skrobi rozpuszczonej w połowie szklanki wody.
  • 2. Sposób przygotowania w wolnowarze:

    Po obsmażeniu królika umieszczamy go w kamiennym garnku. Dodajemy cebulę z goździkami, tymianek, listki laurowe, zalewamy ciepłą wodą do połowy naczynia.
    Załączamy urządzenie na High 3 godziny, Slow 5 godzin.
    Pół godziny przed końcem dodajemy śmietanę z musztardą i niewielką ilością skrobi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować