Mięso królika to jedno z najdelikatniejszych mięs.Jest zdrowe i lekkostrawne .Podane z kaszą smakuje wysmienicie!Danie proste, szybkie i smaczne.
1 godz. 10 min
Składniki:
mała tusza królika ewentualnie inne części
, 1 średnia cebula ,
1 ząbek czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
10 łyzek jogurtu greckiego
2 łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz swiezo mielony i kilka ziaren ziarnistego i inne ulubione przyprawy (np. majeranek, , estragon, kolendra mielona, ,
a także szczypta swiezej natki, bazyli
oraz
kasza jeczmienna, u mnie z torebki.
Królik w sosie jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Królika myjemy osuszamy i dzielimy na mniejsze czesci i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut w lekko osolonej wodzie.
2. Na duzej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę i rozgnieciony ząbek czosnku, smażymy krótko do czasu, gdy cebulka zmięknie. Dodajemy obgotowane i pokrojone w wieksza kostkę mięso krolika. Przyprawiamy do smaku.
3. W miseczce mieszamy jogurt z mąką, dodajemy szklankę wody,
następnie wszystko wlewamy na patelnię i zagotowujemy do zagęszczenia,
Przyprawiawiamy, dodajemy zieleninę i dusimy wszystko razem pod przykryciem na małym ogniu az mieso bedzie miękkie.
Podajemy z kaszą jęczmienną.Smacznego.
Porady
królik powinien wykruszec wtedy mieso jest delikatne i smaczne.
Komentarze