Królik w sosie jogurtowym

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mięso królika to jedno z najdelikatniejszych mięs.Jest zdrowe i lekkostrawne .Podane z kaszą smakuje wysmienicie!Danie proste, szybkie i smaczne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • mała tusza królika ewentualnie inne części
    , 1 średnia cebula ,
    1 ząbek czosnku,
    4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
    10 łyzek jogurtu greckiego
    2 łyżki mąki pszennej,
    sól, pieprz swiezo mielony i kilka ziaren ziarnistego i inne ulubione przyprawy (np. majeranek, , estragon, kolendra mielona, ,
    a także szczypta swiezej natki, bazyli
    oraz
    kasza jeczmienna, u mnie z torebki.
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w sosie jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Królika myjemy osuszamy i dzielimy na mniejsze czesci i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut w lekko osolonej wodzie.

    2. Na duzej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę i rozgnieciony ząbek czosnku, smażymy krótko do czasu, gdy cebulka zmięknie. Dodajemy obgotowane i pokrojone w wieksza kostkę mięso krolika. Przyprawiamy do smaku.

    3. W miseczce mieszamy jogurt z mąką, dodajemy szklankę wody,
    następnie wszystko wlewamy na patelnię i zagotowujemy do zagęszczenia,
    Przyprawiawiamy, dodajemy zieleninę i dusimy wszystko razem pod przykryciem na małym ogniu az mieso bedzie miękkie.
    Podajemy z kaszą jęczmienną.Smacznego.

Porady

królik powinien wykruszec wtedy mieso jest delikatne i smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować