Królik w musztardowym sosie z kaparami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis z kuchni czeskiej

  • 60 min

Składniki:

  • 1 królik podzielony na porcje, 3 łyżki smalcu lub oleju, 1 posiekana mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki kaparów, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka majeranku, 3 szklanki białego wytrawnego wina, 3 łyżki musztardy.

Królik w musztardowym sosie z kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć królika. Zmniejszyć ogień i dodać cebulę. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać czosnek i smażyć dalej. Zalać winem, dodać pietruszkę, majeranek i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kapary. Przykryć i dusić ok. 45 minut. Wyjąć mięso i trzymać w cieple. W tym czasie sos zredukować, żeby zgęstniał. Mięso podawać polane sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy