Ciekawe mięso królika z zapomnianą brukwią i czarną rzepą.
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
- dwie przednie oraz tylne nogi królika: 4 sztuki
- brukiew: 3 sztuki
- czarna rzepa: 2 sztuki
- mała pietruszka: 2 sztuki
- mała marchew: 2 sztuki
- majeranek świeży: 1 pęczek
- mała cebula: 2 sztuki
- mały por: 1 sztuka
- zielona fasolka: 20 sztuk
- sól, pieperz do smaku: 1 sztuka
- woda: 1 szklanka
- ocet winny: 1 łyżka
- olej do smażenia: 4 łyżki
Królik duszony z brukwią i czarną rzepą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy. Brukiew i rzepę kroimy na ćwiartki, a te jeszcze na pół. Marchew, pietruszkę i pora kroimy wzdłuż. Cebulkę przekrawamy na pół. Fasolkę pozostawiamy w całości.
2.Mięso oczyszczamy z błonek, nacieramy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażymy z każdej strony przez około 2-3 minuty.
3.Mięso oraz pozostały na patelni tłuszcz przekładamy do garnka. Dodajemy świeży majeranek, ocet oraz wodę. Dodajemy szczyptę soli.
4.Całość dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po około 30 minutach dodajemy wszystkie warzywa i dusimy jeszcze przez 30 minut. W razie potrzeby dodajmy więcej wody. Wyciągamy gałązki majeranku i podajmy.
Komentarze