Pyszny aż do ostatniej kropli tego aromatycznego sosu...
1 godz. 10 min
Składniki:
1 tuszka krolika ok 1-1,5 kg
2 szklanki wywaru grzybowego lub rosołu
3 marchewki
1 cebula
1 por biała część
1 kubek śmietany 30 procent- 330 ml
15 suszonych prawdziwków
3 gałązki rozmarynu
3 liście laurowe
4 ziela ang
sól,pieprz
masło do smażenia
Królik duszony w śmietanie i prawdziwkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika porcjujemy, oprószamy solą, pieprzem, obkładamy rozmarynem, wkładamy na noc do lodówki.
Kawałki królika obsmażamy na rumiano z obu stron na maśle. Dolewamy bulion, wrzucamy liście laurowe, ziele, suszone grzyby. Dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,oraz pora, pokrojone w ćwiartki marchewki. Dusimy jeszcze 15 minut. Dolewamy śmietanę, dusimy ok 10 minut. Sos zacznie gęstnieć.
Komentarze