Królik duszony w piwie z wiśniową nutą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Delikatne, soczyste mięso królika otulone wiśniowo-piwnym sosem - coś przepysznego! Wiśnie doskonale podkreślają charakter tego dania.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 sprawiony królik (ok 1kg)
    3 czerwone cebule
    2 ząbki czosnku
    300g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
    350-400 ml piwa wiśniowego
    biały pieprz
    sól morska
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 goździki
    1 łyżka suszonego tymianku
    2 łyżki masła klarowanego
    2 łyżki oleju
    szczypta chili
    opcjonalnie: łyżka galaretki z czerwonej porzeczki

Królik duszony w piwie z wiśniową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika podzielić na mniejsze kawałki, posolić, posypać białym pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek posiekać.
    W głębokiej patelni rozgrzać masło i oliwę, obsmażyć kawałki mięsa na rumiano, wyłożyć na talerz. Na tym samym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, ziele angielskie i goździki, zalać 200ml piwa, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok 20 minut. Dodać wiśnie i resztę piwa, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu godzinę. Pod koniec duszenia dodać tymianek, chili oraz galaretkę (jeśli sos będzie zbyt kwaśny).
    Podawać np. z ryżem na sypko.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy