Królik duszony w musztardzie z kaszą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pożywne smakowite danie obiadowe ,najlepiej smakuje z kiszonym ogórkiem

  • 50 min

Składniki:

  • tuszka królicza ok 1,2 kg
    2 łyżki ostrej musztardy
    1 łyżka oleju
    2 łyżki białego wytrawnego wina
    4 łyżki śmietany
    sól pieprz do smaku.
    40 dag kaszy jęczmiennej
    1 litr bulionu warzywnego
    sól do smaku

Królik duszony w musztardzie z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Tuszkę króliczą myjemy,dzielimy na około 5-6 części. Musztardę rozprowadzamy z olejem dodajemy pieprz i sól do smaku.Kawałki pokrojonego mięsa posmarować tak przygotowaną marynatą ,ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku rozgrzanym do 190* przez 15 min.Następnie zalewamy 150 ml wody po czym piec 30 min od czasu do czasu skrapiając sokiem z pieczenia.Wyjąć z piekarnika przełożyć do garnka i trzymać okręcone w ciepłym miejscu. Sos z mięsa przelewamy do rondelka wlewamy wino i mieszamy drewnianą łyżką ,dodajemy śmietankę i ogrzewamy mieszając intensywnie tak aby nie doprowadzić do zagotowania sosu,doprawić do smaku sola i pieprzem i ponownie wymieszać. Tak przyrządzonym sosem polać mięso królika na talerzu.
  • 2. 2.Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia zasypujemy kaszę i gotujemy około 25 min cały czas mieszając,doprawiamy solą do smaku.Po tym czasie ,zdejmujemy kaszę z ognia i okręcamy garnek w koc aby kasza doszła. Podajemy z królikiem w musztardzie i ogórkiem kiszonym lub innym zestawem sałatek. Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy