Króliczki z sałatką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Takimi króliczkami z siostrą ozdobiłyśmy świąteczny stół.

Składniki:

  • Ciasto:
    jajko
    50 dag mąki
    1/2 kostki margaryny
    5 dag drożdży
    szczypta soli

    Sałatka:
    4 jajka
    puszka groszku
    4 marchewki
    5 ziemniaków
    seler
    jabłko
    1/2 papryki
    3 łyżki majonezu
    sól, pieprz

    Oraz:
    kapusta pekińska
    goździki
    por

Króliczki z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy jajko, sól i pokruszone drożdże. Zagniatamy. Z ciasta formujemy miseczki, małe i duże kulki (łapki i głowy) oraz okręgi (uszy). Do miseczek przytwierdzamy łapki i główki, a do głów- uszy. Z goździków robimy nos i oczy. Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C.
    Z liści pora robimy wąsy.
  • 2. Marchewki, ziemniaki, seler obieramy, myjemy i gotujemy. Jabłko obieramy. Jajka gotujemy i studzimy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Dodajemy osączony groszek. Mieszamy z majonezem i doprawiamy. Porcje sałatki
    wkładamy do miseczek. Króliki układamy na pokrojonej kapuście.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy