królik duszony w winie w sosie śmietanowo-rozmarynowym

  • wyświetlono: 657 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Czyli zdrowe,smaczne danie - królik duszony w winie w sosie śmietanowo-rozmarynowym w towarzystwie kaszy gryczanej białej i ziemniaczków z marchewką na parze.Danie moje powstało przez unowocześnienie przepisu mojej babci,która uwielbiała królika w sosie śmietanowym,kilka zmian i jest idealny:)

AniaKania
  • 130min

Składniki

mięso z królika
śmietana ukwaszona
śmietana 18%
masło
cebula
czosnek
kieliszek wina wytrawnego białego lub czerwonego
rozmaryn
majeranek
pieprz
sól
bulion drobiowy
zioła prowansalskie
papryka słodka
ziemniak
marchewka
torebka kaszy gryczanej np białej
koper lub szczypiorek

Sposób przygotowania przepisu:

królik duszony w winie w sosie śmietanowo-rozmarynowym

  • 1. Rozpuszczamy masło na patelni(ok pół kostki) i opiekamy na nim mięso z królika z każdej strony na rumiany kolor,dodajemy cebulę posiekaną by się zeszkliła,gdy już będzie szklista,dodajemy dwa ząbki czosnku i podpiekamy z minutkę by uwolnić zapach.
    Tak podpieczonego królika podlewamy winem i dusimy ok 10 min,następnie podlewamy bulionem,dodajemy rozmaryn,majeranek,zioła prowansalskie,liść laurowy,angielskie ziele,kminek,paprykę słodka tyle ile kto lubi i dusimy kolejne 5 min.
    Przelewamy mięso z sosikiem do naczynia żaroodpornego i pieczemy królika ok 1 godzinki w temperaturze 180 stopni.Pamiętajmy by mięso było całkiem zalane sosikiem.
    W tym czasie do szklanki wody dodajemy śmietanę ukwaszona i słodką i łyżkę maki pszennej i to mieszamy a następnie po godzinie dodajemy do pieczonego królika i dusimy go w tym kolejne pół godzinki.
    W czasie gdy królik się nam dopieka,kroimy marchewkę i ziemniaka i gotujemy na parze,oraz gotujemy kasze ,wszystko ładnie układamy na talerzu i posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem.Smacznego:)

Porady

Nie podawałam ilości mięsa lub składników,jest to takie danie gdzie każdemu może wyjść smakowo inaczej,zależy to kto co lubi,lubisz rozmaryn to dajesz go więcej,lubisz bardziej majeranek to dajesz jego więcej itd.Jeżeli lubisz inne zioła nie podane w przepisie również możesz je śmiało dodać. Tego dania nie da się zle wykonać,Na prawdę polecam:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babciKuchnia Polska Danie wyborowe

Komentarze

Podobne przepisy

KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM

Dodane przez: IZABELA SUCHOCKA

KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWO- PIECZARKOWYM

BARDZO ZDROWE MIĘSKO,ZWŁASZCZA...

Królik duszony w śmietanie

Dodane przez: mariwanna

Królik duszony w śmietanie

Mięso królika jest bardzo smaczne...

Królik duszony w marchewce

Dodane przez: ewka27

Królik duszony w marchewce

Moja rodzina zajada się królikiem

konkurs_żurawina

Dodane przez: KatarzynaJ

Królik duszony w winie z żurawiną i grzybami

Bardzo smaczny królik duszony w...

królik z warzywami

Dodane przez: lalka13

Królik duszony w warzywach

Pierwszy raz zrobiłam takiego królika...

Dodane przez: Katarzyna255

Królik w sosie śmietanowym

doskonały na niedzielny obiad

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE