Królewskie ciasto bez tłuszczu typu masło, olej lub margaryna. Jest przepyszne, mięciutkie i pięknie pachnące. Dodatkowo można wzbogacić je garścią sezonowych owoców.
15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 g mascarpone
200 g cukru
3 jajka
250 g mąki
0, 5 paczuszki proszku do pieczenia= 8 g
sok z jednej cytryny
ewentualnie garść truskawek lub innych owoców
Królewskie ciasto bez masła i oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, usunąć szypułki i delikatnie osuszyć. Mascarpone utrzeć z cukrem. Jajka rozdzielić. Żółtka dodać do serka i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do serka. Dodać sok z cytryny. Krótko wymieszać. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą. Wsypać truskawki.
2. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować świeżymi owocami.
Komentarze