Królewski rarytas

4.5 (155 ocen)

  • 50 min

Przepis otrzymałam u cioci na imieninach.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt
    7 jaj
    1i 1/2szkl mąki pszennej
    1szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem
    1/2l mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 i 1/2łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2szkl cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2paczki masła roślinnego

    Polewa czekoladowa
    1/2paczka margaryny
    3/4szkl cukru
    4 łyżki wody
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Królewski rarytas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Żółtka utrzeć z 1/2szkl cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić ze szczyptą soli i 1/2szkl cukru. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z żółtkami i białkami. Wymieszać.
    Piec ok 30 min na złoty kolor

    Krem
    W 1/2szkl mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy. Ugotować na 1i1/2szkl mleka. Gdy masa ostygnie dodawać po łyżce masła roślinnego miksując mikserem.

    Polewa czekoladowa
    Margarynę roztopić. Dodać wody, cukier, kakao. Gotować aż zacznie lekko gęstnięć. Ostudzić.

    Biszkopt podzielić na trzy części. Na spód biszkopt, masa, biszkopt, masa, biszkopt i na wierzchu polewa czekoladowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.6 (242 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek królewski

To może cię zainteresować