Królewski miodownik z marcepanem, czekoladą i pomarańczami

  • wyświetlono: 544 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

wymyśliłam je sobie planując świąteczne wypieki. Chciałam żeby było wyjątkowe - i jest :) Jest odświętne i królewskie :) Połączyłam smak miodowych placków z masą marcepanową, kremem pomarańczowym, lekko kwaskawym dżemem z gorzkich pomarańczy i oczywiście z czekoladą - czekolada przecież musi być!

21272470_791684121003431_2698597232059802950_n
  • 130min

Składniki

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki miękkiego miodu
1 łyżka cukru waniliowego
100 g. miękkiego masła
1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%
Krem pomarańczowy:
2 duże, dojrzałe pomarańcze
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
kilka kropli olejku migdałowego
Dodatkowo:
250 g. masy marcepanowej
kilka łyżek nutelli
dżem z gorzkich pomarańczy

Sposób przygotowania przepisu:

Królewski miodownik z marcepanem, czekoladą i pomarańczami

  • 1. Przygotowanie:
    Wszystkie składniki ciasta wkładam do miski. Zagniatam elastyczne, miękkie ciasto, dzielę je na 4 części. Piekę 4 placki w dużej keksówce natłuszczonej masłem i oprószonej mąką (ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C).
    Krem: wyciskam sok z pomarańczy, odlewam 1/4 szklanki. Większą porcję soku podgrzewam w rondelku, a w pozostałym mieszam dokładnie mąkę. Wlewam zawiesinę do gorącego soku, mieszam by masa zgęstniała. Dodaję masło i odstawiam do lekkiego przestudzenia.
    Przekładam placki po kolei: pierwszy smaruję lekko dżemem i wylepiam warstwą masy marcepanowej (rozwałkowuję połowę na kształt placka), znów smaruję ją leciutko dżemem. Układam drugi placek i smaruję go dżemem, na niego wykładam warstwę marcepana i ciepłą nutellę. Przykrywam trzecim plackiem, ten też smaruję nutellą; przykrywam czwartym plackiem. Na ostatni placek wykładam krem pomarańczowy, rozsmarowuję go dokładnie.
    Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem, mieszam z olejkiem migdałowym. Lekko studzę polewę i rozsmarowuję ją na zimnym kremie. Całość posypuję czekoladowymi posypkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

BABKA Z MAKIEM I MARCEPANEM

Dodane przez: okulewicza

BABKA Z MAKIEM I MARCEPANEM

Ta babka jest znakomita w smaku...

image-0fje1vg

Dodane przez: Magster

PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I MARCEPANEM

Piernik o smaku korzennym bardzo...

Sliwki w czekoladzie

Dodane przez: adamonika

Śliwki w czekoladzie z marcepanem

Pyszne czekoladki

czekoladki

Dodane przez: adamonika

Pralinki z marcepanem i żurawiną

Idealne dla amatorów marcepanu.

Croissanty z bitą śmietaną, pomarańczą i czekoladą

Dodane przez: Mienta

Croissanty z bitą śmietaną, pomarańczą i...

Uwielbiam weekendy za takie śniadania...

image-1d3e98m

Dodane przez: czekolada2

Makowiec z żurawiną i marcepanem

Makowiec, który chętnie zostanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE