Królewski keks na bogato

  • wyświetlono: 639 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Robię go co roku na święta Bożego Narodzenia. Jest pełen bakalii.

pierniczkowo
  • 15min

Składniki

20 dag łuskanych orzechów
15 dag daktyli bez pestek
10 dag rodzynek
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 dag kandyzowanej wiśni
15 dag mąki
50 ml soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
30 dag cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
owoce kandyzowane do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Królewski keks na bogato

  • 1. Orzechy, daktyle, skórkę pomarańczową i wiśnie posiekać oraz wymieszać z rodzynkami. Jajka utrzeć z połową cukru pudru, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym oraz bakaliami. Ciasto nałożyć do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 160 C. Po upieczeniu poczekać 10 minut, następnie wyjąć z formy. Resztę cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Pokryć nim wystudzone ciasto. Ozdobić kandyzowanymi owocami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie świątecznebakalie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1y5chta

Dodane przez: Dana75

Stefanka na bogato

Moja wersja popularnej Stefanki....

KEKS

Dodane przez: zamieszaj

KEKS

Keks ewidentnie kojarzy się ze...

Kruche babeczki na bogato

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Kruche babeczki na bogato

Kruche babeczki to wspaniały pomysł...

image-1cv6qim

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Mazurek królewski - na gotowanych żółtkach

Mazurek smakuje obłędnie. Ciasto...

Duży tort czekoladowy "na bogato"

Dodane przez: agata598

Duży tort czekoladowy "na bogato"

Duży z prostokątnej blachy tort,który...

Keks

Dodane przez: rena123

Keks

Prosty przepis na pyszne świąteczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE