Królewski kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kalafior umyć,podzielić na różyczki i ugotować al.dente w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny,odcedzić i ostudzić.Ryż ugotować w osolonej wodzie al.dente,odcedzić i przestudzić.
Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć talarki,marchew pokroić w zapałkę,cebulę i paprykę w kostkę.Seler obrać i pokroić.
2.
Na patelni rozgrzać olej,przesmażyć pieczarki do czasu częściowego odparowania wody,dodać warzywa i smażyć do ich miękkości,przyprawić do smaku przyprawami i przestudzić.
3. Mięso mielone przyprawić do smaku przyprawami,wlać mleko i wyrobić gładką masę.Każdą różyczkę kalafiora obłożyć porcją mięsa mielonego formując rękoma kapelusik / ogonek kalafiora pozostawić nie obłożony mięsem/.
4.
Jajko roztrzepać z śmietaną,przyprawić solą ziołową i wymieszać z ryżem.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem,wyłożyć ryż,wyrównać
5.
Na warstwie tej położyć warstwę warzywno pieczarkową.W warstwę tą poukładać różyczki kalafiora,ogonkami wciskając w warstwę warzywno pieczarkową.Pozostały kalafior drobno posiekać,obłożyć nim wolne miejsca wokół różyczek kalafiora.Ser pokroić w kostkę i posypać całą zapiekankę.
6.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 35-40 min.
Komentarze