KRÓLEWSKI KALAFIOR

4.5 (150 ocen)

Kalafior w takim wydaniu smakuje iście po królewsku.Możemy go podać jako główne danie obiadowe.Polecam.

Składniki:



  • 1 kg.mięso mielone wieprzowe
    1 kalafior
    1 papryka czerwona
    2 średnie marchwie
    1/2 kg. pieczarek
    7 łodyg selera naciowego
    1 mała cebula
    1 woreczek ryżu
    3 łyżki mleka
    4 łyżki śmietany 18%
    4 plastry żółtego sera
    1 jajko

    sól,pieprz,sól ziołowa,czosnek granulowany,bazylia do smaku,olej do smażenia,sok z cytryny,masło do posmarowania naczynia.
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królewski kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • królewski kalafior 1.

    Kalafior umyć,podzielić na różyczki i ugotować al.dente w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny,odcedzić i ostudzić.Ryż ugotować w osolonej wodzie al.dente,odcedzić i przestudzić.
    Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć talarki,marchew pokroić w zapałkę,cebulę i paprykę w kostkę.Seler obrać i pokroić.




  • królewski kalafior 2.
    Na patelni rozgrzać olej,przesmażyć pieczarki do czasu częściowego odparowania wody,dodać warzywa i smażyć do ich miękkości,przyprawić do smaku przyprawami i przestudzić.
  • królewski kalafior 3. Mięso mielone przyprawić do smaku przyprawami,wlać mleko i wyrobić gładką masę.Każdą różyczkę kalafiora obłożyć porcją mięsa mielonego formując rękoma kapelusik / ogonek kalafiora pozostawić nie obłożony mięsem/.
  • królewski kalafior 4.
    Jajko roztrzepać z śmietaną,przyprawić solą ziołową i wymieszać z ryżem.
    Naczynie żaroodporne posmarować masłem,wyłożyć ryż,wyrównać
  • królewski kalafior 5.
    Na warstwie tej położyć warstwę warzywno pieczarkową.W warstwę tą poukładać różyczki kalafiora,ogonkami wciskając w warstwę warzywno pieczarkową.Pozostały kalafior drobno posiekać,obłożyć nim wolne miejsca wokół różyczek kalafiora.Ser pokroić w kostkę i posypać całą zapiekankę.
  • królewski kalafior 6.
    Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 35-40 min.
  • królewski kalafior 7. Podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.6 (242 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek królewski

To może cię zainteresować