KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bezjajecznego ciasta

  • wyświetlono: 329 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

pysznie smakuje, pięknie się prezentuje i taki placuszek z czystym sumieniem mogą zjeść osoby które nie mogą spożywać jajek

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 12 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:

400 g mąki
400 g cukru ( ja użyłam 300 g )
6 łyżeczek z kopką gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 ml oleju
500 ml wody ( ja użyłam bardzo letniej )
2 łyżeczki aromatu waniliowego

masa jabłkowa:

1 kg jabłek
1 szklanka wody
1 galaretka truskawkowa

masa śmiatanowa

300 ml śmietanki kremóki
2 pakowania śmietan fix
1 opakowanie posypki dekoracyjnej
1 galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania przepisu:

KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bezjajecznego ciasta

  • KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bez jajecznego ciasta1. Wszystkie składniki przekładamy do wysokiej miski lub innego naczynia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja dodatkowo papier natłuściłam ). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, i pieczemy ok. 30 - 40 min. w temp.180 stopni - DO SUCHEGO PATYCZKA.
    Po upieczeniu odstawiamy by ciasto przestygło.

    Blaszka o wymiarach ok. 35 cm x 24 cm

    Galaretkę wiśniową przygotowujemy w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawiamy by stężała. - potrzebna będzie do dekoracji.
  • KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bez jajecznego ciasta2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Chwile tak prażymy aż częściowo jabłka zmiękną to wtedy wsypujemy jedno opakowanie galaretki i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia się. Odstawiamy by masa zaczęła tężeć.
    Gdy masa jabłkowo - galaretkowa jest prawie że stężała to wykładamy ją na ciasto, i równomiernie rozprowadzamy.
  • KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bez jajecznego ciasta3. Wstawiamy do lodówki, a między czasie przygotujemy masę śmietanową.
    Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i ją ubijamy, dodajemy śmietan fix dla usztywnienia. Gdy śmietana jest ubita to wyciągamy ciasto z lodówki i na masie jabłkowo - galaretkowej rozprowadzamy ubitą śmietanę. Wierzch dekorujemy pokrojona stężałą galaretką wiśniową i posypujemy kolorową posypką. Wstawiamy do lodówki na jakieś 2 godz.

Porady

ciasto wychodzi rzadkie - i takie ma być jak przelewamy do formy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkaCiastoposypkaszarlotkakakaojablkaszarlotka_inaczejbita_smiatanamasa_jablkowaciasto_kakaoweciasto_bez_jajekna_wyjatkowe_okazjekrolewska_szarlotkaszarlotka_z_bita_smiatanamasa_smiatanowa

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ewka

szybkie ciasto z owocami na kruchym spodzie

Szybkie ciasto i można różne owoce...

Szarlotka królewska.

Dodane przez: BABECZKA 35

Szarlotka królewska.

Pyszne ciasto ,które piekłam już...

szarlotka królewska

Dodane przez: bpuzio

szarlotka królewska

fajne lekkie ciasto. łatwe szybkie...

SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z KREMEM Z MASCARPONE

Dodane przez: Babcia Tereska

Szarlotka królewska z kremem z mascarpone

Szarlotka inna niż tradycyjna.Ciasto...

image-07chvrf

Dodane przez: lipin0409

Ciasto Snikers na kruchym spodzie

To stary przepis, ale wszyscy uwielbiamy...

Ciasto budyniowe na kakaowym spodzie

Dodane przez: Kasia_S

Ciasto budyniowe na kakaowym spodzie

kruche ciasto połączone z budyniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.