KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bezjajecznego ciasta

  • wyświetlono: 283 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

pysznie smakuje, pięknie się prezentuje i taki placuszek z czystym sumieniem mogą zjeść osoby które nie mogą spożywać jajek

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 12 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:

400 g mąki
400 g cukru ( ja użyłam 300 g )
6 łyżeczek z kopką gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 ml oleju
500 ml wody ( ja użyłam bardzo letniej )
2 łyżeczki aromatu waniliowego

masa jabłkowa:

1 kg jabłek
1 szklanka wody
1 galaretka truskawkowa

masa śmiatanowa

300 ml śmietanki kremóki
2 pakowania śmietan fix
1 opakowanie posypki dekoracyjnej
1 galaretka wiśniowa

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bezjajecznego ciasta

  • KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bez jajecznego ciasta1. Wszystkie składniki przekładamy do wysokiej miski lub innego naczynia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja dodatkowo papier natłuściłam ). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, i pieczemy ok. 30 - 40 min. w temp.180 stopni - DO SUCHEGO PATYCZKA.
    Po upieczeniu odstawiamy by ciasto przestygło.

    Blaszka o wymiarach ok. 35 cm x 24 cm

    Galaretkę wiśniową przygotowujemy w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawiamy by stężała. - potrzebna będzie do dekoracji.
  • KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bez jajecznego ciasta2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Chwile tak prażymy aż częściowo jabłka zmiękną to wtedy wsypujemy jedno opakowanie galaretki i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia się. Odstawiamy by masa zaczęła tężeć.
    Gdy masa jabłkowo - galaretkowa jest prawie że stężała to wykładamy ją na ciasto, i równomiernie rozprowadzamy.
  • KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bez jajecznego ciasta3. Wstawiamy do lodówki, a między czasie przygotujemy masę śmietanową.
    Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i ją ubijamy, dodajemy śmietan fix dla usztywnienia. Gdy śmietana jest ubita to wyciągamy ciasto z lodówki i na masie jabłkowo - galaretkowej rozprowadzamy ubitą śmietanę. Wierzch dekorujemy pokrojona stężałą galaretką wiśniową i posypujemy kolorową posypką. Wstawiamy do lodówki na jakieś 2 godz.

Porady

ciasto wychodzi rzadkie - i takie ma być jak przelewamy do formy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkaCiastoposypkaszarlotkakakaojablkaszarlotka_inaczejbita_smiatanamasa_jablkowaciasto_kakaoweciasto_bez_jajekna_wyjatkowe_okazjekrolewska_szarlotkaszarlotka_z_bita_smiatanamasa_smiatanowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-07chvrf

Dodane przez: lipin0409

Ciasto Snikers na kruchym spodzie

To stary przepis, ale wszyscy uwielbiamy...

Ciasto z kremem sezamkowym na spodzie z paluszków ( bez pieczenia)

Dodane przez: monikaT83

Ciasto z kremem sezamkowym na spodzie z paluszków...

Mam dziś dla Was proste i stosunkowo...

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Jesień to okres pysznych szarlotek...

Ciasto budyniowe z kokosem i kaszą manną na kruchym spodzie

Dodane przez: Martyna1991

Ciasto budyniowe z kokosem i kaszą manną...

Delikatne ciasto na bazie domowego...

Ciasto cytrynowe na gofrowy spodzie

Dodane przez: monikaT83

Ciasto cytrynowe na gofrowy spodzie

Proponuję ciasto w iście wiosennym...

Szarlotka z kremem waniliowym

Dodane przez: kuchareczka93

Szarlotka na kruchym cieście z kremem waniliowym

Ta szarlotka od pierwszego wejrzenia...