REKLAMA

KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bezjajecznego ciasta

wyświetlono: 427 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

pysznie smakuje, pięknie się prezentuje i taki placuszek z czystym sumieniem mogą zjeść osoby które nie mogą spożywać jajek

opublikowany: 14.02.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 4 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    400 g mąki
    400 g cukru ( ja użyłam 300 g )
    6 łyżeczek z kopką gorzkiego kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    160 ml oleju
    500 ml wody ( ja użyłam bardzo letniej )
    2 łyżeczki aromatu waniliowego

    masa jabłkowa:

    1 kg jabłek
    1 szklanka wody
    1 galaretka truskawkowa

    masa śmiatanowa

    300 ml śmietanki kremóki
    2 pakowania śmietan fix
    1 opakowanie posypki dekoracyjnej
    1 galaretka wiśniowa
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Jak zrobić KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bezjajecznego ciasta?
Sposób przygotowania:

  • KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bez jajecznego ciasta 1. Wszystkie składniki przekładamy do wysokiej miski lub innego naczynia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja dodatkowo papier natłuściłam ). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, i pieczemy ok. 30 - 40 min. w temp.180 stopni - DO SUCHEGO PATYCZKA.
    Po upieczeniu odstawiamy by ciasto przestygło.

    Blaszka o wymiarach ok. 35 cm x 24 cm

    Galaretkę wiśniową przygotowujemy w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawiamy by stężała. - potrzebna będzie do dekoracji.
  • KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bez jajecznego ciasta 2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Chwile tak prażymy aż częściowo jabłka zmiękną to wtedy wsypujemy jedno opakowanie galaretki i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia się. Odstawiamy by masa zaczęła tężeć.
    Gdy masa jabłkowo - galaretkowa jest prawie że stężała to wykładamy ją na ciasto, i równomiernie rozprowadzamy.
  • KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bez jajecznego ciasta 3. Wstawiamy do lodówki, a między czasie przygotujemy masę śmietanową.
    Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i ją ubijamy, dodajemy śmietan fix dla usztywnienia. Gdy śmietana jest ubita to wyciągamy ciasto z lodówki i na masie jabłkowo - galaretkowej rozprowadzamy ubitą śmietanę. Wierzch dekorujemy pokrojona stężałą galaretką wiśniową i posypujemy kolorową posypką. Wstawiamy do lodówki na jakieś 2 godz.

Porady

ciasto wychodzi rzadkie - i takie ma być jak przelewamy do formy

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Nina80 45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)

szarlotka królewska

szarlotka królewska pięknie wygląda, ładnie się kroi, smakuje wszystkim

kategoria: Ciasta szarlotka Ciasto opublikowany: 22.05.2019 | wyświetlono: 6636 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Szarlotka królewska

Uwielbiam połączenie kwaśnych jabłek z delikatną masą śmietanową i gorzką czekoladą

kategoria: Ciasta szarlotka opublikowany: 08.05.2017 | wyświetlono: 1663 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Szarlotka Królewska

Biszkopt z musem jabłkowym i bitą śmietaną,szybkie i proste ciacho.

kategoria: Ciasta do kawy szarlotka Desery biszkopty opublikowany: 03.06.2019 | wyświetlono: 1059 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE