Królewska brioche z czekoladą i tahini.

  • wyświetlono: 191 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Któż mógłby się oprzeć cudownej, świeżutkiej i pachnącej brioszce?!Z racji tego, że uwielbiam ładne jedzonko ( i czekoladę :P) przedstawiam Wam moją, nietypową propozycję brioche.Nie jest za słodka, jak mogłoby się wydawać. :)Pyszna, efektowna, idealna na śniadanko i deser.

luminaluniblog

Składniki

I. Ciasto:

20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
4 łyżki ciepłego mleka
250 g mąki
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
2 jaja
125 g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka oleju
4 łyżeczki tahini
40 g czekolady (pokrojonej na mniejsze kawałki)

II. Do przybrania:

1 tabliczka czekolady
pokruszone pistacje
pokruszone orzechy makadamia
pestki granatu
posypki czekoladowe
kwiatki i listki z masy marcepanowej

Sposób przygotowania przepisu:

Królewska brioche z czekoladą i tahini.

  • 1. W małej miseczce umieszczamy pokruszone drożdże, ciepłe mleko i cukier. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier, spieniony zaczyn z drożdży i jajka. Zaczynamy powoli wyrabiać ręką.
    Dodajemy po kawałku masła, wciąż wyrabiając.
    Na tym etapie powinno nam powstać miękkie, elastyczne i lepiące się ciasto.
  • 3. Stolnicę oprószamy mąką i umieszczamy na niej ciasto (ręce możemy posmarować kilkoma kroplami oleju). Formujemy z niego gładką kulę.
    Miskę smarujemy delikatnie olejem i wkładamy do niej naszą kulę. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aż podwoi swój rozmiar.
  • 4. Ponownie umieszczamy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i ugniatamy je ok. 5 minut. Podczas tej czynności powinno się ono stawać mniej klejące. Znów wkładamy je do miski, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
  • 5. W końcu przekładamy nasze ciasto na stolnicę i dzielimy na 8 części. Każdą z nich formujemy w kulkę i spłaszczamy. Powstałe placuszki smarujemy tahini (1/2 łyżeczki na każdy) i wsypujemy kilka kawałków czekolady. Delikatnie zalepiamy nasze kawałki ciasta z nadzieniem i formujemy z nich kuleczki.
  • 6. W natłuszczonej/ wyłożonej papierem keksówce układamy nasze bułeczki obok siebie, mają na siebie nachodzić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę, aż podrosną.
  • 7. Pieczemy 35-45 minut w 180°C na złotobrązowy kolor.
  • 8. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch brioszki. Posypujemy go dodatkami.
    Należy ostrożnie dobierać dekorację wierzchu, aby nie przyćmiła nam smaku. Z tego powodu kwiatki wykonałam z masy marcepanowej ( smak marcepanu :P), a nie lukrowej. Granat i posypka z gorzkiej czekolady świetnie równoważą słodkość.
  • 9. Gdy czekolada zastygnie - kroimy na kawałki.
    Można również tradycyjnie posypać ją cukrem pudrem - będzie pyszna.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiataWielkanocdrożdżówkabrioszkabriochekuchnia_francuska

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik królewski z wanilią

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Sernik królewski z wanilią

Tradycyjny sernik królewski z dodatkiem...

Legumina królewska z truskawkami

Dodane przez: bietka

Legumina królewska z truskawkami

Bardzo pyszne ciasto idealne na...

image-0qs6p9v

Dodane przez: beniawojt

Szarlotka królewska z kruszonką

Pyszna , prosta i szybka w przygotowaniu...

piernik królewski

Dodane przez: Bożena Z.

Piernik królewski z masą orzechową

Piernik królewski z masa orzechowa...

image-14i3poj

Dodane przez: Magster

PLACEK Z JABŁKAMI - KRÓLEWSKI

Przepis Ewy Wachowicz z niewielkimi...

sernik z białą czekoladą

Dodane przez: capri

sernik z białą czekoladą i karmelem

delikatny i kremowy, nie za słodki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.