Królewska zupa borowikowa

0 (0 ocen)

Król Borowik Prawdziwy szedł lasempostukując swym jedynym obcasem,a ze złości brunatny był cały,bo go muchy okrutnie kąsały.

Składniki:

  • 1. Grzyby prawdziwki - nie mniej niż 60dag, oczyszczamy siekamy na plasterki.
    2. 1 średnia marchewka
    3. 1 średnia pietruszka
    4. 1 mały kawałek selera
    5. cebula
    6. Masło
    7. Sól
    8. Pieprz
    9. Śmietana 30% - 100g
    10. 2 jajka
    11. 2 łyżki mąki
    12. Natka pietruszki

Królewska zupa borowikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wrzucamy ok 1/3 kostki masła. Na roztopione masło wrzucamy pokrojone grzybki
    Grzybki na małym ogniu podsmażamy często mieszając aż odparuje z nich sok który puszczą. Zajmie nam to ok 20 min. Równocześnie osobno podduszmy na maśle warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Dodajemy podduszone warzywa do grzybków dodajemy około 2 l. wody. Zagotowujemy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy śmietanę, jajka i mąkę - wlewamy do naszej zupy równocześnie mieszając. Zupę zagotowujemy. Posypujemy natką pietruszki. Gotowe 

Komentarze

Podobne przepisy