Ciasto Królewiec z powidłami i kawowym biszkoptem

4.49 (188 ocen)

  • 40 min

Bardzo mi smakował, lubię ciasta z takimi masami, lubię ciasta z powidłami. Więc było pysznie:)

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    350g mąki
    ½ szklanki miodu
    100g margaryny
    2 łyżki śmietany
    0,5 łyżeczki sody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko

    Biszkopt:
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki
    ½ szklanki oleju
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    1 łyżka kawy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Powidła śliwkowe

    Masa budyniowa:
    4 szklanki mleka
    200g masła
    5 łyżek cukru
    Cukier waniliowy
    Budyń waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto królewiec z powidłami i kawowym biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia.
  • 2. Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt w tej samej blaszce co ciasta miodowe. Zimny przekroić na 2 części. Posmarować powidłami, złożyć ponownie.
  • 3. Masa budyniowa: Przygotowanie:
    3 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozrobić budyń z mąką i wlać do gotującego się mleka. Do gorącego budyniu włożyć pokrojone masło, utrzeć do powstania jednolitej masy.
  • 4. Przełożenie;
    Gorącym budyniem zalać pierwszy miodownik, nałożyć biszkopt, gorącą masę i ostatni miodownik. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować