Ciasto królewiec z powidłami i kawowym biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia.
2.Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt w tej samej blaszce co ciasta miodowe. Zimny przekroić na 2 części. Posmarować powidłami, złożyć ponownie.
3.Masa budyniowa: Przygotowanie:
3 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozrobić budyń z mąką i wlać do gotującego się mleka. Do gorącego budyniu włożyć pokrojone masło, utrzeć do powstania jednolitej masy.
4.Przełożenie;
Gorącym budyniem zalać pierwszy miodownik, nałożyć biszkopt, gorącą masę i ostatni miodownik. Wierzch polać polewą.
Komentarze