Królewiec z nutellą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wszystko,czego sie szuka w slodyczach,znajdziesz w tym ciasteczku-pycha!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    .4 jajka
    .3/4 szklanki maki pszennej
    .3/4 szklanki cukru
    .1 lyzka maki ziemniaczanej
    .2 lyzki wody zimnej

    Ciasto miodowe
    .2 szklanki maki
    .2 lyzki miodu
    .2 lyzki cukru pudru
    .3 zoltka
    .1 lyzeczka sody oczyszczonej

    Masa budyniowa
    .budyn krowkowy ( lub o innym smaku ) duzy
    .1/2 l mleka
    .3/4 kostki masla

    Polewa
    .1/2 kostki margaryny
    .5 lyzek cukru
    .3 lyzki wody
    .3 lyzki kakao
    .1 lyzka rumu

    Ponadto
    .pianki "marshmallows"
    .czekolada biala
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Królewiec z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszke o wym. 20/30 cm wykladamy papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzewamy do 170 stC.
  • 2. Do miski wbijamy bialka jajek ,dodajemy szczypte soli i ubijamy dodajac na przemian cukier i zoltka jaj.
  • 3. Obie maki przesiewamy wprost do masy i delikatnie laczymy.
    Mase wykladamy na blaszke i pieczemyprzez 20 min.,otwieramy piekarnik i tak studzimy 10 min,nastepnie wyciagamy biszkopt z piekarnika.
  • 4. Na deske przesiewamy make wraz z soda oczyszczona,robimy dolek wlewamy zoltka,dodajemy pokrojona w kostke margaryne i zagniatamy ciasto.
    Ciasto dzielimy na pol,walkujemy jedna polowe i wykladamy na wysmarowana i opruszona maka blaszke.
  • 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 15 min.
    Podobnie postepujemy z drugim plackiem- oba studzimy.
  • 6. Z podanej ilosci mleka odlewamy 1/2 szklanki i mieszamy w nim proszek budyniowy,pozostale mleko pogrzewamy dodajemy maslo i podgrzewamy do calkowitego polaczenia sie skladnikow.
  • 7. Do rondelka przekladamy margaryne,cukier,kakao ,dodajemy wode oraz rum i podgrzewamy,kiedy skladniki sie rozpuszcza i polacza ze soba- odstawiamy ( nie wolno doprowadzic polewy do wrzenia ).
  • 8. Ciasto miodowe smarujemy nutella i polewamy polowa masy budyniowej,na to kladziemy biszkopt,nastepnie pozostala masa budyniowa i ponownie placek miodowy z nutella.
    Ciasto polewamy polewa kakaowa i wstawiamy do lodowki.
  • 9. Czekolade biala lamiemy na czastki,dodajemy mleko i umieszczamy w naczyniu z goraca woda,mieszamy do rozpuszczenia,nastepnie za pomoca lyzeczki polewamy ciasto robiac esy- floresy.
  • Krolewiec z nutella 10. Pianki nacinamy nozyczkami i powstale platki ukladamy w cos na wzor kwiatu,pozostale platki maczamy z barwionym na zielono cukrze,ktore beda listkami dla naszego kwiata.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować