Królewiec z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszke o wym. 20/30 cm wykladamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stC.
2.Do miski wbijamy bialka jajek ,dodajemy szczypte soli i ubijamy dodajac na przemian cukier i zoltka jaj.
3.Obie maki przesiewamy wprost do masy i delikatnie laczymy.
Mase wykladamy na blaszke i pieczemyprzez 20 min.,otwieramy piekarnik i tak studzimy 10 min,nastepnie wyciagamy biszkopt z piekarnika.
4.Na deske przesiewamy make wraz z soda oczyszczona,robimy dolek wlewamy zoltka,dodajemy pokrojona w kostke margaryne i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na pol,walkujemy jedna polowe i wykladamy na wysmarowana i opruszona maka blaszke.
5.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 15 min.
Podobnie postepujemy z drugim plackiem- oba studzimy.
6.Z podanej ilosci mleka odlewamy 1/2 szklanki i mieszamy w nim proszek budyniowy,pozostale mleko pogrzewamy dodajemy maslo i podgrzewamy do calkowitego polaczenia sie skladnikow.
7.Do rondelka przekladamy margaryne,cukier,kakao ,dodajemy wode oraz rum i podgrzewamy,kiedy skladniki sie rozpuszcza i polacza ze soba- odstawiamy ( nie wolno doprowadzic polewy do wrzenia ).
8.Ciasto miodowe smarujemy nutella i polewamy polowa masy budyniowej,na to kladziemy biszkopt,nastepnie pozostala masa budyniowa i ponownie placek miodowy z nutella.
Ciasto polewamy polewa kakaowa i wstawiamy do lodowki.
9.Czekolade biala lamiemy na czastki,dodajemy mleko i umieszczamy w naczyniu z goraca woda,mieszamy do rozpuszczenia,nastepnie za pomoca lyzeczki polewamy ciasto robiac esy- floresy.
10.Pianki nacinamy nozyczkami i powstale platki ukladamy w cos na wzor kwiatu,pozostale platki maczamy z barwionym na zielono cukrze,ktore beda listkami dla naszego kwiata.
Komentarze