Królewiec z masą malinową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto;połączenie masy malinowej z kruchym i biszkoptowym ciastem

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche;
    -2szkl mąki pszennej
    -8 dag cukru
    -2 łyżki miodu
    - 1 jajko
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    -15 dag margaryny

    Ciasto biszkoptowe;
    -5 jajek
    -5 łyżeczek mąki
    -5 łyżeczek cukru
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa;
    -8 dag cukru
    - 2 budynie malinowe
    -25 dag masła
    -0,5 litra mleka
    -cukier waniliowy

    Polewa;
    -5 dag kakao
    -3 łyżki cukru
    -5 dag masła

Królewiec z masą malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche;
    Wszystkie składniki połączyć,wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki po 15 min każdy wym blaszki 25/30.

    Ciasto biszkoptowe;
    Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na pianę,gdy piana bedzie sztywna dodać cukier i żółtka.Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Upiec ok 20 min temp 180*C.

    Masa budyniowa;
    Mleko zagotować z cukrem i masłem,dodać budynie wymieszaną w szklance mleka. Ugotować budyń.

    Polewa;
    Rozpuścić masło ,dodać kakao i cukier dobrze wymieszać.

    Przełożenie;
    Ciasto kruche-połowa gorącego budyniu-ciasto biszkoptowe-druga połowa gorącego budyniu-ciasto kruche. polać polewą. Smacznego.

Porady

Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy