KRÓLEWIEC Z MANNĄ

4.5 (152 ocen)

kolejne "stare" ciasto z zeszytu mamy ...

Składniki:

  • CIASTO:
    60 dag mąki
    20 dag cukru
    10 dag margaryny
    10 dag płynnego miodu
    1 łyżeczka sody
    1/2 proszku do pieczenia
    2 jajka
    11 łyżeczek mleka

    KREM:
    1 margaryna
    20 dag cukru pudru
    1/2 l mleka
    5 płaskich łyżek kaszy manny
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    zapach migdałowy

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    mocna herbata do nasączenia blatów
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Królewiec z manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy margarynę pokrojoną w kostki, oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem (23x38cm). Każdą część pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
  • 2. KREM:
    Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach.
  • 3. Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować