Królewiec z kawowym biszkoptem i masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera, dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem i kawę – ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do blaszki posmarowanej tłuszczem i piec przez ok. 15 minut w 180stopniach.
2.Ciasta kruche: Składniki suche przesiać przez sitko wymieszać. Dodać pozostałe składniki szybko wyrobić. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie podzielić na 2 równe części rozwałkować, przełożyć na blaszki pokryte papierem do pieczenia. Każdą piec ok. 10 - 15minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.
3.Masa grysikowa: Do zimnego mleka wsypać cukier i kaszę, gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa będzie gęsta. Zimną utrzeć z masłem i ekstraktem.
4.Przełożenie:
Kruche ciasto posmarować połową masy grysikowej. Na masie położyć biszkopt i rozsmarować jej pozostałą część. Następnie ułożyć drugie kruche ciasto. Na wierzchu rozsmarować powidła i delikatnie udekorować je polewą czekoladową.
Komentarze