KRÓLEWIEC

4.99 (190 ocen)

  • 50 min

Ciasto składa się z biszkoptu i dwóch placków miodowych przełożonych masą budyniową oraz marmoladą, a to wszystko oblane polewą.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    300g mąki,
    150g cukru,
    2 łyżki miodu,
    1 łyżka wody,
    1 żółtko,
    150g margaryny,
    1 łyżeczka sody.

    Biszkopt:
    4 jaja,
    ¾ szkl. cukru,
    2 łyżki wody,
    ½ szkl mąki pszennej,
    ½ szkl mąki ziemniaczanej.

    Masa:
    200 g cukru,
    ½ l mleka,
    2 cukry waniliowe,
    250g masła,
    1 łyżka mąki pszennej,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej.

    Dodatkowo:
    Kwaśna marmolada.

    Polewa:
    1/3 kostki margaryny,
    1 łyżka wody,
    1 czubata łyżka kakao,
    4 łyżki cukru.
Wystaw ocenę:

4.99 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Marmolady

Królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • królewiec 1. Ciasto miodowe: Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować, włożyć do blaszki. Piec w 200st C przez 7-10 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek.
    Biszkopt: Jaja ubić z cukrem i wodą na puszystą masę. Dodać mąkę delikatnie mieszając. Piec 30 min 180 st C.
    Masa: W ½ szkl mleka rozmieszać obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem, masłem i cukrem waniliowym. Ugotować z tego budyń.
    Na jeden placek miodowy wyłożyć ½ przestudzonej masy. Biszkopt z obu stron posmarować marmoladą i położyć na masę. Na biszkopt wyłożyć pozostałą część masy i przykryć drugim plackiem. Wierzch polać polewą.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować