Królewiec

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Cała rodzina wprost przepada za słodkościami

Składniki:

  • Ciasto I: 3 szkl. mąki
    ● 1 szkl. cukru
    ● 3 łyżki miodu
    ● 3/4 kostki margaryny
    ● łyżeczka sody
    ● jajko
    Ciasto II: 4 jajka
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● po 1/2 szkl. mąki tortowej i ziemniaczanej
    ● łyżeczka pr. do piecz.
    Masa: 1/2 l mleka
    ● 1 szkl. cukru
    ● kostka margaryny
    ● 2 op. cukru wanil.
    ● płaska łyżka mąki pszennej
    ● 2 płaskie łyżki mąki ziemn.
    Polewa: 1/4 kostki margaryny
    ● po 3 łyżki wody, cukru i kakao
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I: składniki siekamy, a następnie zagniatamy. Pieczemy
    2 placki (forma 23x31 cm) po 15 minut w 170 °C.
  • 2. Ciasto II: białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszając,
    dodajemy cukier, żółtka, mąki i proszek. Pieczemy ok. 30
    minut (forma 23x31 cm) w temp. 170 °C.
  • 3. Masa: 1/2 szkl. mleka mieszamy z mąkami. Mieszając,
    zagotowujemy z resztą
    mleka, margaryną i cukrami.
    Studzimy. Układamy
    warstwy: ciasto
    I, 1/2 masy, ciasto II,
    1/2 masy, ciasto I.
  • 4. Składniki polewy
    gotujemy 2 minuty. Polewamy
    ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować