KRÓLEWIEC

0 (0 ocen)

Ciasto jest proste i pysze. Na każda okazję.

Składniki:

  • CIASTO:
    30 dag mąki
    15 dag margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka śmietany
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody

    BISZKOPT:
    4 jaja
    3/4 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA:
    3/4 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
    kostka margaryny

Królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części rozwałkowujemy i pieczemy dwa tej samej wielkości placki (22x38 cm).

  • 2. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy żółtka i cukier ciągle ubijając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy (22x38 cm).
  • 3. Masa: Mleko wlewamy do garnka (zostawiamy pół szklanki) wrzucamy margarynę, zagotowujemy. W pół szklanki mleka rozpuszczamy cukry i mąki wlewamy do gotującego się mleka z margaryną. Miksujemy przez chwile do uzyskania gęstej konsystencji. Gorącą masą przekładamy placki.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Cienki placek - połowa gorącej masy - biszkopt - druga część gorącej masy- cienki placek - całość polać polewą i posypać np. wiórkami kokosowymi.

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    5 łyżek cukru
    3 łyżki kakao
    1 łyżka wody
    3 łyżki kwaśnej śmietany

    Cukier, kakao i margarynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać (po łyżce) śmietanę. Roztrzepać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy