Królewicz

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz.

Idealny dla wielbicieli ciasta z miodem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt z 4 jaj
    dżem brzoskwiniowy
    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    15 dkg margaryny
    2 jajka
    2 płaskie łyżeczki miodu
    1 łyżeczka sody
    Masa:
    0,5 litra mleka
    1 margaryna
    0,5 szklanki cukru
    cukier wanilinowy
    2 łyżki mąki zwykłej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Królewicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść z podanych składników i podzielić na dwie części. Upiec na złoty kolor dwa placki.
    Masa: Mleko, margarynę i cukier zagotować. Obie mąki rozrobione w odrobinie mleka wylać na gotującą się mieszankę. Energicznie mieszać aż uzyskamy gładką masę. W razie potrzeby dolewać mleka.
    Biszkopt rozcinamy na pół i przekładamy dżemem brzoskwiniowym.
    Na pierwszy placek miodowy wylewamy połowę masy, na to przełożony biszkopt i druga połowa masy. Wszytko przykrywamy drugim plackiem miodowym.

Porady

Ciasto jest najlepsze jeżeli postoi przynajmniej 24 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować