Królewicz

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jedno z ciast, które często gości w moim domu. Wszyscy je lubią. Ciasto najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu :))

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO :
    1/2 szklanki cukru
    2 żółtka
    1/2 masła
    2 łyżki miodu
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka sodki
    ok. 2 szklanek mąki pszennej
    BISZKOPT Z 3 JAJ.
    MASA BUDYNIOWA :
    1/2 l mleka
    3/4 kostki masła
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy

    1/2 szklanki mleka
    1 całe jajko
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka mąki pszennej

Królewicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki z masy budyniowej zagotowac.
  • 2. Rozrobiony budyń wlac na wrzące mleko i zagotowac. Ciepłą masę wylewac na ciasto. Ciemny placek posmarowac cienko dżemem , polac gorącym budyniem , położyc biszkopt i znów rozlac budyń na cieście , przykryc ciemnym plackiem. Polac polewą. :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy