Królewicz

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto nie tylko na królewskie przyjęcia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 1/2 szklanki cukru
    3 łyżki wody
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Kruche ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka miodu
    15 dag margaryny
    3-4 łyżeczki kawy ,,Inka,, lub 1 łyżeczka kakao

    Krem:
    1 margaryna
    1 1/2 łyżki mąki pszennej
    11/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 l mleka
    6 łyżek cukru
    1-2 cukry waniliowe
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Królewicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Ubić białka, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia i wodę, wymieszać.PIec około 40 minut. Przekroić na dwa blaty.
  • 2. KRUCHE CIASTO:
    Z podanych składników szybko za gnieść ciasto. Zrobić 2 placki i wylepić nimi blachy do pieczenia. Każdy piec około 20 minut.
  • 3. KREM:
    Z mleka odlać ok 1/2 szklanki. Resztę zagotować z margaryną. 1/2 szklanki mleka wymieszać z mąkami i cukrem. Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż powstanie rzadki budyń.
    Gorącą masą przekładać placki w kolejności: Biszkopt, Kruche ciasto 1, kruche ciasto 2, biszkopt i przycisnąć. Po całkowitym wystygnięciu polać polewą czekoladową.

Porady

Ciasto na wierzchu można dowolnie ozdobić. Najlepiej, gdy postoi kilka godzin, by zmiękło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować