Krokiety ziemniaczane z szynką, serem i ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj na miękko w lekko posolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej). Ostudź i zmiel przez maszynkę lub przeciśnij przez praskę. Zmielone ziemniaki przełóż do miski, wbij jajko, dodaj mąkę i posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrób gładkie ciasto. Ogórki osącz i podziel na pół, pomidorki przekrój na pół.
2.Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na podsypanym mąką papierze, na prostokąt, na którym zmieścić się mają cztery krokiety. W czterech miejscach, w tej samej odległości rozłóż po dwa plastry szynki lub wędliny, plaster sera, połowę ogórka i podzielony na pół pomidorek.
3.Z pozostałego ciasta rozwałkuj, na podsypanym mąką papierze do pieczenia, takiej samej wielkości prostokąt i przyłóż do ciasta ze składnikami. Zlep boki. Ciasto przetnij tak, aby powstały cztery krokiety. Krokiety panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smaż z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarze