Krokiety z ziemniakami i soczewicą

0 (0 ocen)

Przepyszne krokiety z farszem wegetariańskim. Chrupiąca panierka i mięciutkie wnętrze. Warto podać z surówką lub warzywami

Składniki:


  • 10 naleśników
    200 g czerwonej soczewicy
    350 g ziemniaków
    3 cebule
    1 ząbek czosnku
    Sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    0,5 łyżeczki papryki wędzonej
    Olej rzepakowy do smażenia
    Bułka tarta i jajko do panierowania

Krokiety z ziemniakami i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i utłuc. Soczewicę ugotować, ostudzić. Dodać do ziemniaków i wymieszać razem.

    Cebule obrać, posiekać. Zeszklić na oleju. Doprawić solą, pieprzem i paprykami. Dusić do miękkości. Na sam koniec dodać przeciśnięty ząbek czosnku.

    Cebulę dodać do ziemniaków z soczewicą. Wymieszać. Doprawić do smaku jeśli trzeba.

    Na każdego naleśnika nałożyć farsz, rozsmarować, zwinąć w rulon.

    Naleśniki obtaczać w jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoto i osączyć na ręczniku papierowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy