Krokiety z szynki i sera z sosem jogurtowo-ziołowym

0 (0 ocen)

Chrupiąca panierka, a pod nią soczysta szynka i ciągnący się żółty ser, a wszystko podane z orzeźwiającym sosem jogurtowo-ziołowym.

Składniki:

  • zestaw A:
    składniki podstawowe:
    4 plasterki szynki np. konserwowej
    150 g jogurtu naturalnego
    natka selera naciowego

    składnik podstawowy dodatkowy:
    8 plasterków sera żółtego

    składniki robocze:
    papryka chili w płatkach
    płatki czosnku
    pietruszka
    suszone pomidory w płatkach
    jajko
    bułka tarta, użyłam razowej
    olej rzepakowy do smażenia
    łyżeczka majonezu
    koperek
    sól
    pieprz
    szczypta cukru
    sok z cytryny do smaku
    ząbek czosnku

    podział tradycyjny:
    proporcje na 4 krokiety:
    4 plasterki szynki np. konserwowej
    8 plasterków sera żółtego
    papryka chili w płatkach
    płatki czosnku
    pietruszka
    suszone pomidory w płatkach
    jajko
    bułka tarta, użyłam razowej
    olej rzepakowy do smażenia

    sos jogurtowo-ziołowy:
    150 g jogurtu naturalnego
    łyżeczka majonezu
    koperek
    natka selera naciowego
    sól
    pieprz
    szczypta cukru
    sok z cytryny do smaku
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z szynki i sera z sosem jogurtowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na każdym plasterku szynki układamy po dwa plasterki sera posypujemy przyprawami. Zwijamy w roladki. Każdą roladkę panierujemy dwa razy w jajku i bułce. Smażymy ze wszystkich stron na rumiano.

    Krokiety podajemy z sosem jogurtowym. Aby przygotować sos do jogurtu dodajemy majonez, posiekany koperek natkę selera, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny i przeciśnięty czosnek. Wszystko razem mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować