Krokiety z serem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna odmiana krokietów :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    1,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki wody gazowanej
    Szczypta soli
    Olej do smażenia
    Składniki na farsz:
    0,5 kg pieczarek
    250 g sera żółtego
    Sól, pieprz
    Panierka:
    1 jajko
    100 g bułki tartej

Krokiety z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników na ciasto naleśnikowe i miksujemy do uzyskania średnio gęstej, jednolitej masy. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej tłuszczem.
    Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach i podsmażamy na 2 łyżkach oleju do momentu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Po ich wystygnięciu dodajemy je do startego na grubych oczkach sera. Całość mieszamy i nakładamy na naleśniki, które następnie zawijamy.
    Zawinięte naleśniki moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy z każdej strony w bułce tartej. Następnie smażymy je na patelni wysmarowanej tłuszczem na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy