Krokiety z pieczarkami, papryką i serem żółtym

4.49 (176 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Krokiety to smaczne i proste danie, które przygotujemy na wiele różnych sposobów z kapustą, mięsem, grzybami. . . Tym razem przygotowałam krokiety z pieczarkami, papryką i serem żółtym. Polecam :-)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Naleśniki na krokiety (ok. 18szt. - średnica patelni 30cm.),
    - 1,5 szklanki mleka,
    - 1,5 szklanki wody gazowanej,
    - 2 szklanki mąki,
    - 2 jajka,
    - szczypta soli,
    - 1 łyżeczka cukru (niekoniecznie),
    - masło klarowane do nacierania patelni.
    Farsz do krokietów:
    - 1 kg. pieczarek,
    - 1 cebula,
    - 1 łyżka masła klarowanego,
    - 2 papryki (czerwona i zielona),
    - 2 łyżki oliwy,
    - 2 łyżki ketchupu,
    - 15 dag sera żółtego,
    - sól, pieprz do smaku.
    Do panierowania krokietów: 2 jajka, bułka tarta.
    Olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z pieczarkami, papryką i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z solą i cukrem. Dodajemy mleko, wodę, mąkę i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Odstawiamy ciasto na 30 min. Jeżeli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody i mieszamy. Smażymy naleśniki na gorącej, wysmarowanej masłem patelni.
    Przygotowane naleśniki układamy jeden na drugim, by nie straciły elastyczności.
  • 2. Pieczarki myjemy, kroimy na małe kawałki (można zetrzeć na tarce o grubych oczkach), cebulę w kostkę. Podgrzewamy patelnię, na suchą wrzucamy pieczarki, smażymy aż pieczarki odparują z nadmiaru wody (od czasu do czasu mieszamy). Gdy są już suche dodajemy masło, cebulkę i smażymy do lekkiego zarumienienia .
  • 3. Paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Gdy jest już miękka dodajemy ketchup i jeszcze chwilkę dusimy.
  • 4. Usmażone pieczarki, paprykę, starty żółty ser mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem (wg gustu).
  • 5. Na wystudzone naleśniki nakładamy porcjami farsz i zwijamy w krokiety.
    Jajka mieszamy z solą do uzyskania jednolitej masy. Krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Gotowe krokiety wyjmujemy z tłuszczu i odsączamy z jego nadmiaru, układając je na papierowym ręczniku.
    Smacznego :-)

Porady

Krokiety możemy przygotować w wersji dietetyczne: mąkę pszenną zastępujemy mąką pełnoziarnistą, zamiast smażenia zapiekamy je w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować