Krokiety z pieczarkami, mięsem panierowane w czosnkowej macy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Łopatkę zmielić. Przesmażyć na oleju,następnie zdjąć łyżka cedzakową na talerz, odstawić.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać,zeszklić, dodając paprykę mieloną. Dodać pieczarki i dusić około 5 minut. Dodać mięso i dusić całość kolejne 10 minut,często mieszając aby farsz się nie przypalił. Zdjąć z ognia, doprawić obydwoma sosami,majerankiem.
2.Ciasto :
Mleko wymieszać z jajkiem i solą. Stopniowo dodawać mąkę razem z majerankiem i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać olej. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Wylewać po chochli ciasta.
3.Wykonanie:
Na naleśnik nakładać po 2 łyżki farszu i składać krokiety. Boczne płaty złożyć do środka,następnie zrolować.
Mace zmielić w młynku do kawy na mąkę. Przesypać do miseczki. Jajka roztrzepać. Panierować krokiety w jajku i macy i smażyć na średnio gorącym oleju.
Smacznego!
Komentarze