Krokiety z pieczarkami i serem

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Zapraszam na krokieciki z pieczarkami i serem. Zrobiłam je w trochę inny sposób
niż tradycyjne krokiety. Nie są zawijane pojedynczo, ale zrolowane i krojone
na mniejsze kawałki. Od jakiegoś czasu tak robię i powiem Wam, że to jest bardzo wygodne. Krokiety są mniejsze i wygodniejsze do jedzenia.
Jeśli jeszcze nie znacie tego sposobu to spróbujcie koniecznie.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Naleśniki:
    2 jajka
    szczypta soli
    szczypta cukru
    3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki wody gazowanej
    1 łyżka oleju
    1 szklanka mąki pszennej

    Farsz:
    500 g. pieczarek
    1 nieduża cebula
    150 g. sera żółtego
    1 łyżka masła
    sól, pieprz

    Do panierowania:
    2 jajka
    sól, pieprz
    bułka tarta

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przekąski

Krokiety z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotować farsz.
    Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na maśle. Dodać pieczarki.
    Smażyć, aż woda z pieczarek odparuje, co jakiś czas mieszając.
    W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.
    Podsmażone pieczarki zostawić do wystudzenia.
    Ser zetrzeć na tarce. Dodać do wystudzonych pieczarek. Wymieszać.
    Jeśli trzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • Krokiety z pieczarkami i serem 2. Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wodę gazowaną, dodać cukier i sól.
    Wymieszać trzepaczką. Wsypać mąkę i wlać olej. Ponownie wymieszać trzepaczką,
    żeby nie było grudek.
    Można to zrobić mikserem, ale ja zawsze do naleśników używam trzepaczki.
    Takie przyzwyczajenie :)
    Ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut żeby odpoczęło.
    Po tym czasie rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami oleju.
    Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, chochelką nalewać ciasto
    tak żeby pokryło dno patelni. Smażyć z obu stron na średnim gazie cienkie naleśniki.
    Naleśników wyjdzie więcej niż potrzeba.
  • Krokiety z pieczarkami i serem 3. Na desce ułożyć trzy naleśniki. Tak żeby jeden nachodził na drugi.
    Wyłożyć część farszu i zawinąć jak roladę.
    Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  • Krokiety z pieczarkami i serem 4. W misce wymieszać widelcem jajka, przyprawić delikatnie solą i pieprzem.

    Krokiety obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej.
    Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować