Chrupiące krokiety z nadzieniem z pieczarek i oscypka.
Składniki:
Ciasto na krokiety:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżka oleju
Farsz:
200 g pieczarek
2 ząbki czosnku
100 g oscypka
sól do smaku
pieprz do smaku
½ szklanki bułki tartej
2 jajka
olej do smażenia
Krokiety z pieczarkami i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą w misce czyli- mleko, wodę, jajko, mąkę, sól i olej. Miksujemy, odstawiamy na 30 minut. Smażymy na teflonowej patelni ( wtedy nie musimy już dodawać oleju).
Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.
Do farszu dodajemy pokrojony w plastry ser, mieszamy. Napełniamy naleśniki, formujemy krokiety, obtaczamy w rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy do zarumienienia z każdej strony. Gotowe.
Komentarze