Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Krokiety robiłam po raz pierwszy dla męża, okazało się , że posmakowały też mi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Duży Słoik kapusty kiszonej (ok 800ml)
    liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, sól
    1kg pieczarek
    2 cebule

    Ciasto:
    0,5 l. wody gazowanej
    0,5 l. mleka
    2 jaja
    40 dkg mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli


    Oprócz tego:
    olej,
    2 jajka,
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną drobno siekam, wrzucam do garnka z wodą, kilkoma ziarnami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi.Gotuję pod przykryciem.
    Pieczarki kroję dość drobno i smażę je na łyżce oleju. Oddzielnie podsmażam dwie cebule pokrojone w kostkę i dodaję to do gotującej się kapusty.
  • 2. Rozbełtuję widelcem jaja, dodaję wodę i mleko, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem - miksuję na gładką masę, niezbyt gęstą. Z tej ilości wychodzi około 12 dużych naleśników. Smażę na bardzo rozgrzanej patelni na odrobince tłuszczu.
  • składanie krokietów w rulony 3. Ugotowaną kapustę odcedzam na sicie z nadmiaru wody, łączę ją z pieczarkami i doprawiam. Na ostudzone naleśniki nakładam mój farsz - mniej więcej na środek, obrzeża zostawiamy puste. Brzegi zawijamy, tworzymy rulon.
  • krokiety 4. Na koniec musimy rulony panierować - do rozbełtanych jajek z odrobiną soli wkładamy krokiety, następnie obsypujemy bułką tartą. Krokiety smażymy na oleju na małym ogniu.
  • Krokiety z sosem 5. Do krokietów zrobiłam sos pomidorowy z przecieru, z dużą ilością ostrej i słodkiej czerwonej papryki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować