Krokiety z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Domowe krokiety zawsze smakują najlepiej, wystarczy mieć pomysł na nadzienie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na naleśniki:
    * 0,5 kg mąki
    * 1 szklanka wody gazowanej
    * 1 szklanka mleka
    * 0,5 szklanki maślanki
    * 1 jajko
    * 1 łyżeczka soli
    * 0,5 łyżeczki pieprzu
    * łyżka oleju do smażenia

    Do farszu:
    * 1 kg pieczarek
    * pęczek pietruszki
    * 2 cebule
    * żółty ser
    * przyprawy - sól, pieprz

    Do wykończenia:
    * 1 jajko
    * bułka tarta
    * 3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Krokiety Przystawki

Krokiety z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na naleśniki (oprócz oleju) połączyć i zmiksować. Usmażyć naleśniki (składniki na ok. 10 sztuk).
  • 2. Pieczarki ugotować, pozostawić do wystygnięcia. Następnie drobno pokroić i podsmażyć razem z drobno pokrojoną cebulą. Pozostawić do wystygnięcia. Pokroić drobno pietruszkę oraz ser i wymieszać z pieczarkami i cebulą.
  • 3. Na wystudzone naleśniki nałożyć farsz i złożyć według uznania. Zamoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

Porady

Pieczarki posiekaj ręcznie, a nie blenderem czy maszynką. Będą wyglądały na domowe i smakowały jeszcze lepiej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować