Krokiety z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Krokiety z pieczarkami idealne do gorącego czystego czerwonego barszczu

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe
    250 g mąki
    250 g wody gazowanej
    250 ml mleka
    2 jajka
    1 łyżka oleju
    sól

    Farsz:
    700 g pieczarek
    2 cebule
    2 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    1 jajko
    bułka tarta do panierowania
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krokiety z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
    Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
    Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
    Smażyć z dwóch stron.

    Farsz
    Pieczarki zetrzeć na tarce
    Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki.
    Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem.
    Do farszu dodać bułkę tartą.

    Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety.

    Na talerz wybić jajko i roztrzepać widelcem, posolić.
    Na drugi talerz wysypać bułkę tartą.
    Każdego krokieta obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
    Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety z dwóch stron na rumiany kolor.

Porady

Krokiety podaję z filiżanką czystego czerwonego barszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować