Krokiety z pieczarkami jest smacznym daniem bez żadnych dodatków. Są ogromnie syte. Można je zjeść popijając czerwonym barszczem lub sokiem z pomidorów. SMACZNEGO !
Krokiety z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do wysokiego naczynia. Wbić jajka, wsypać sól, wlać olej i trochę więcej niż połowę mleka. Wszystko starannie wymieszać (aby nie było grudek). Nie przerywając mieszania dodać resztę mleka lub wodę gazowaną, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 2 godziny (lub co najmniej 30 min.) by ciasto odpoczęło. Potem na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.
Pieczarki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i posiekać na drobno, podsmażyć na oliwie. Na zeszkloną cebulę wrzucić pieczarki i całość dusić do odparowania wody. Na koniec ścieramy żółty ser bezpośrednio na patelnię. Chwilę całość trzymamy na małym ogniu i powoli wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Ciepły farsz dzielimy na tyle części ile jest naleśników. Smarujemy farszem poszczególny naleśnik i składamy w krokiety.
Każdy krokiet obtaczamy w rozmąconym jajku oraz tartej bułce. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor.
2.Mąkę przesiać do wysokiego naczynia. Wbić jajka, wsypać sól, wlać olej i trochę więcej niż połowę mleka. Wszystko starannie wymieszać (aby nie było grudek). Nie przerywając mieszania dodać resztę mleka lub wodę gazowaną, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 2 godziny (lub co najmniej 30 min.) by ciasto odpoczęło. Potem na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.
Pieczarki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i posiekać na drobno, podsmażyć na oliwie. Na zeszkloną cebulę wrzucić pieczarki i całość dusić do odparowania wody. Na koniec ścieramy żółty ser bezpośrednio na patelnię. Chwilę całość trzymamy na małym ogniu i powoli wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Ciepły farsz dzielimy na tyle części ile jest naleśników. Smarujemy farszem poszczególny naleśnik i składamy w krokiety.
Każdy krokiet obtaczamy w rozmąconym jajku oraz tartej bułce. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor.
Komentarze