Krokiety z nadzieniem drobiowym z kurkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kolejny przepis, który smakiem przypomni obiad u babci. Kremowe nadzienie z mięsa drobiowego, aromatycznego lubczyku oraz kurek. W sezonie używamy oczywiście świeżych grzybów, poza sezonem można użyć mrożonych.
Tajemnica smaku skrywa się w doborze składników. Warto użyć mięs z drobiu z wolnego wybiegu, hodowanych naturalnie na ziarnie, bez sztucznych karm i antybiotyk

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    2 szklanki mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    2-3 jajka
    2 czubate szklanki mąki
    1/2 łyżeczki soli morskiej
    3 łyżki oleju rzepakowego lub stopionego masła klarowanego
    masło klarowane do natłuszczenia patelni
    farsz:
    150-200 g kurek świeżych lub mrożonych
    4 cebule
    ugotowane i obrane od kości mięso z wiejskiej kury
    250-300 g masła
    2-3 gałązki lubczyku
    sól morska
    pieprz ziołowy
    chili
    gałka muszkatołowa
    pieprz czarny

    do panierowania:
    jajko
    bułka tarta z pieczywa u mnie domowa z ziarnami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Krokiety Naleśniki

Krokiety z nadzieniem drobiowym z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do głębokiej miski wlewamy mleko i wodę, jaja i sól. Potem trzepaczką mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na pół godziny.
    Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością klarowanego masła. Mieszamy ciasto, wlewamy je na patelnię za pomocą chochelki. Kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.


    Kurki dusimy na maśle z cebulą, doprawiam solą. Gdy cebula jest już uduszona, dodajemy posiekany lubczyk, wyłączamy ogień.

    Po uduszeniu mielimy w maszynce obrane mięso z kury na przemian dodając grzyby i cebulę(oczywiście wlewamy również masło spod duszenia, dzięki niemu farsz będzie kremowy). Farsz doprawiamy przyprawami do smaku. Smarujemy nim naleśniki.


    Posmarowane naleśniki zwijamy w ruloniki.

    Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie odsmażamy na rumiano.

    Podajemy posypane świeżym lubczykiem i skropione sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować