Krokiety z mięsem i ziemniakami

  • wyświetlono: 1388 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jeden ze smaczniejszych sposobów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Aby farsz nie był suchy, dodałam do niego ugotowane ziemniaki.

edytaha

Składniki

NALEŚNIKI:
3 szklanki mąki pszennej typ 650
2 jajka rozmiar L
duża szczypta soli
około 3 szklanek mleka
ewentualnie woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
2 łyżki oleju do smażenia
FARSZ:
Ugotowane w rosole mięso z dwóch ćwiartek kurczaka i jednej indyczej szyi
2 ugotowane w mundurkach ziemniaki średniej wielkości
1 cebula
łyżka oleju
majeranek
sól
świeżo mielony pieprz
DO PANIEROWANIA:
2-3 jajka
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Krokiety z mięsem i ziemniakami

  • 1. NALEŚNIKI:
    Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajka.
    Dolewając stopniowo 2 szklanki mleka, zmiksować tak, aby nie było grudek.
    Odstawić ciasto na 30 minut.
    Po tym czasie, mieszając, dolać pozostałe mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
    Ciasto powinno ładnie rozlewać się po patelni i nie tworzyć zbyt grubej warstwy.
    Jeśli jest jeszcze zbyt gęste dolać troszkę wody.
    Olej wlać do miseczki, moczyć w nim złożony papierowy ręcznik kuchenny i smarować patelnię każdorazowo przed nalaniem porcji ciasta.
    Usmażyć naleśniki z obu stron nie rumieniąc ich.
    Usmażone naleśniki odkładać na płaski duży talerz, jeden na drugim, do wystudzenia.
  • 2. FARSZ:
    Ugotowane i przestudzone mięso oddzielić od kości.
    Ugotowane i przestudzone ziemniaki obrać.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju.
    Mięso, cebulę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia, doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
    Dobrze wymieszać.
  • 3. KROKIETY:
    Na każdy naleśnik nakładać porcje farszu i składać dwa boki do środka, a następnie zwijać w rulon.
    Do jednego naczynia wsypać bułkę tartą, do drugiego wbić jajka i roztrzepać je widelcem.
    Krokiety obtoczyć najpierw w jajkach, a następnie w bułce.
    Usmażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Porady

Krokiety wspaniale smakują podane z czerwonym barszczem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaKurczakszkola_babciziemniakinaleśnikiindykmięso z rosołukrokiety

Komentarze

Podobne przepisy

Naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Dodane przez: Anyzkowo

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

Przepyszne do barszczu

Serowa rolada z mięsem mielonym i pieczarkami

Dodane przez: Mniam1

Serowa rolada z mięsem mielonym i pieczarkami

Rolada z żółtego sera zawinięta...

krokiety z kapustą i grzybami

Dodane przez: Gruszka

Domowe krokiety z kapustą i grzybami

Szybki i prosty sposób na tradycyjne...

Krokiety z parówką i serem

Dodane przez: AniaB

Krokiety z parówką i serem

Szybko i smacznie, polecam!!

Krokiety z kajzerek, parówek i żółtego sera

Dodane przez: MonikaW

Krokiety z kajzerek, parówek i żółtego sera

Krokiety z kajzerek, parówek i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE