Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kuchnię polską uwielbiam. A ten przepis jest bardzo popularny na moim blogu ;)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • FARSZ:
    - 500g mięsa
    - 300-400g kiszonej kapusty
    - pół cebuli
    - przyprawy - sól, pieprz, cukier (opcjonalnie)

    CIASTO NALEŚNIKOWE:
    - 2 szklanki mleka
    - 2 szklanki mąki
    - 2 jajka
    - 2 łyżki oleju
    - ok. szklanki wody
    - sól

    PANIERKA:
    - 2 jajka
    - 2 łyżki wody
    - bułka tarta
    - przyprawy - sól, pieprz
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ:
    Mięso mielimy, kapustę płukamy i drobno szatkujemy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy mięso i po kilku minutach kapustę. Dusimy do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku.
    CIASTO NALEŚNIKOWE:
    Mleko wlewamy do miski, dodajemy tłuszcz, jajka, sól, wodę i stopniowo mąkę. Wszystko należy dokładnie wymieszać (ja używam miksera). Pierwszego naleśnika zawsze smażę na odrobinie oleju, kolejne już bez tłuszczu.

    Na usmażone i jeszcze ciepłe naleśniki nakładamy farsz, zwijamy boki do środka i zwijamy ciasto krokieta. Tak uformowane naleśniki układamy ciasto na blaszce lub w pudełku i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia - nie będą się rozkładać podczas smażenia.

    PANIEROWANIE:
    Jajka rozkłocić, dodać wodę i przyprawy. Uformowane krokiety obtoczyć w jajku, bułce i smażyć. Smażenie zawsze zaczynamy od strony łączenia!!!

Porady

Krokiety zwijaj bardzo ciasno i zacznij smażyć od strony łączenia na wolnym ogniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować