Krokiety z mięsem i kapustą

  • wyświetlono: 910 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Dziś zapraszam na danie kojarzące mi się z dzieciństwem – krokiety z mięsem i kapustą! Danie dość pracochłonne ale dla tego smaku warto poświęcić trochę czasu :) . W przepisie gotuję mięso ale równie dobrze możemy do farszu wykorzystać ugotowane mięso z rosołu lub innej zupy.

Kuchnia Marty
  • 100min

Składniki

Składniki na farsz:
◦700 g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, boczek)
◦500 g kiszonej kapusty z marchewką
◦20 g suszonych grzybów
◦2-3 cebule
◦4-5 ząbki czosnku
◦4-5 liści laurowych
◦5-6 całych ziela angielskie
◦1 łyżeczka majeranku
◦1 łyżeczka cząbru
◦sól
◦pieprz
◦1-2 łyżki oleju

Składniki na naleśniki:
◦450 g mąki tortowej
◦3 jajka
◦650 ml wody letniej
◦1 łyżka oleju
◦½ łyżeczki soli
◦1 łyżeczka majeranku

Składniki na panierkę:
◦2 jajka
◦400 g bułki tartej
◦olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Krokiety z mięsem i kapustą

  • Krokiety z mięsem i kapustą1. Przygotowanie farszu:
    Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 25-30 minut. Grzyby odsączamy na sicie, a wodę (wywar grzybowy) odkładamy na bok.

    Kapustę kiszoną zalewamy wodą (nie płuczemy kapusty), dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i gotujemy do miękkości. Dodatkowo możemy podlać kapustę wodą, która została po ugotowaniu suszonych grzybów. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy ją, dobrze odsączamy z nadmiaru wody i drobno szatkujemy.

    Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe i ok. 3 ziela angielskie gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Ugotowane mięso mielimy w maszynce. Podobnie jak grzyby. Zmielone mięso i grzyby łączymy z podsmażoną cebulą i kiszoną kapustą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Dodajemy pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
  • Krokiety z mięsem i kapustą2. Przygotowanie naleśników:

    W misce łączymy jajka z wodą, stopniowo dodajemy mąkę, olej, sól i majeranek. Mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.

    Na naleśniki nakładamy farsz i delikatnie go rozsmarowujemy, składamy boki naleśników do środka i ciasno rolujemy. Naleśniki panierujemy, zanurzając je najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor.

    Krokiety podajemy z barszczem czerwonym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczylakrokietykrokiety z mięsemkrokiety z kapustą i grzybamikrokiety z mięsem i kapustąBoże_Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety z barszczem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Krokiety z mięsem i kapustą z barszczem...

Tradycyjne polskie danie na święta...

Krokiety z kapustą i mięsem

Dodane przez: Mienta

Krokiety z kapustą i mięsem

Klasyczne danie które lubię przyrządzić...

Krokiety gryczane z kapustą i mięsem

Dodane przez: luna19

Krokiety gryczane z kapustą i mięsem

troche resztek z pieczonego kurczaka,...

Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami

Dodane przez: Ania321

Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami

Proste w przygotowaniu i bardzo...

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: Milena127

Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami

Jak u mamy! Tradycyjne polskie...

Krokiety z kiszoną kapustą, mięsem i pieczarkami.

Dodane przez: weronika63

Krokiety z kiszoną kapustą, mięsem i pieczarkami

Krokiety zrobione z domowego kiszenia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE